Khutbah Terakhir Rasulullah S.A.W


Assalamualaikum....

Ana teringin sekali untuk berkongsi mengenai pengajaran yang ana perolehi dari khutbah terakhir nabi terakhir kita, Muhammad saw......
hayatilah dan cuba kita ambil pengajaran daripadanya...


"Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan ! Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.


Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba’, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba’ hendaklah dibatalkan mulai sekarang.


Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.


Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu ke atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.


Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Sembahlah Allah, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasalah di Bulan Ramadhan, tunaikanlah zakat dan harta kekayaan kamu dan kerjakanlah ibadah haji sekiranya mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama tidak ada seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan amal soleh.


Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan atas segala apa yang telah kamu lakukan. Oleh itu, awasilah tindak-tanduk kamu agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.


Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah disampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.


Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku ini menyampaikannya pula kepada orang lain dan hendaklah orang yang lain itu menyampaikannya pula kepada orang lain dan begitu seterusnya. Semoga orang yang terakhir yang menerimanya lebih memahami kata-kataku ini dari mereka yang mendengar terus dariku.
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya aku telah sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu."

Apa yang antum semua dapat simpulkan dari khutbah terakhir Rasulullah saw ini?


 • Rasulullah saw mengingatkan kita agar sentiasa mengingati kematian dan tidak melupakan alam akhirat.
 • Menjauhkan diri dari amalan riba'.
 • Sentiasa berhati-hati dengan tipu daya syaitan.
 • Mengingatkan kita agar menjaga rukun Islam seperti Solat fardhu, puasa, zakat, Menunaikan haji.
 • Setiap muslim itu adalah bersaudara.
 • Kita akan dipertanggungjawabkan di akhirat atas segala perbuatan kita.
 • Berpegang teguh kepada al-Quran dan Sunnah Rasulullah saw.
 • Tiada nabi atau rasul lain selepas Muhammad saw.
 • Tidak berzina atau kata lain menjauhi jalan zina itu sendiri.
 • Melayan wanita dengan seadil-adilnya.
 • Menyampaikan kefahaman Islam itu sendiri kepada orang lain.


Tetapi ana teringin sekali untuk mengingatkan diri ana sendiri dan antum semua. Adakah kita telah melaksanakan wasiat Rasulullah saw yang terakhir ini? Tepuk dada tanya iman kita.......


~As-syabab~
Telah kunoktahkan Islam itu sebagai jalanku....


~to be continued

blog comments powered by Disqus
Related Posts with Thumbnails